LIITY LIIVIJENGIIN!

Tavoitteemme on toimittaa heijastin kaikille Suomen koululaisille ja tehdä sen käytöstä itsestäänselvyys – heijastin olisi pelastanut joka neljännen hämärällä tai pimeällä menehtyneistä.

Vain alle puolet Suomalaisista käyttävät heijastinta!

Liikenneturvan tutkimuksen mukaan alle puolet kaikista jalankulkijoista käyttävät heijastinta. Huonoiten heijastinta käyttävät 15-24 -vuotiaat miehet. Suurin syy on ihmisten asenteissa heijastimia kohtaan, koska ne nähdään usein tarpeettomina ja joskus jopa epämuodikkaina varusteina. Yllättäen osa tutkimukseen osallistuneista ilmoitti heijastimen puuttumisen syyksi huonon rahatilanteen, mikä on kummallista, koska heijastin on halpaan hintaansa nähden äärettömän hyödyllinen.

Haluamme muistuttaa kaikkia asianmukaisten suojavarusteiden käytön tärkeydestä ja toimitamme Suomen kouluille heijastinliivit ja heijastimet, koska kaikilla ei niiden hankintaan ole erikseen varattu rahaa. Teemme heijastimen käytöstä muodikkaampaa, jotta sitä myös käytetään, eikä nuorten ainakaan tarvitse pelätä tullakseen sen takia kiusatuksi.

Vaikutamme sosiaalisessa mediassa aktiivisella keskustelulla ja kannanotoilla aiheeseen liittyen. Jaamme kaikkien osallistujien kesken ilmaisia logollamme varustettuja heijastinpaketteja. Emme halua, että kukaan jää Turvallinen Koulutie -projektin liivijengiin ulkopuolelle!

 

Heijastimen vaikutus jalankulkijoiden kuolemiin. Jos kaikki käyttäisivät heijastinta…

  • 15,0% Pelastuisi todennäköisesti
  • 31,0% Pelastuisi mahdollisesti
  • 38,0% Ei pelastuisi kuitenkaan

Tieliikennelaki

Tieliikennelain mukaan jalankulkijan tulee käyttää asianmukaista heijastinta pimeän aikana tiellä liikkuessaan, vaikka katu olisi valaistu. Laki koskee myös autoilijaa, sillä autonkuljettaja luokitellaan jalankulkijaksi välittömästi, kun hän on astunut ulos autosta. Myös aikuisten tulisi käyttää mahdollisimman usein heijastinta vastuuntunnon ja lainkuuliaisuuden esimerkkinä lapsille.

 

Heijastimen näkyminen

Pimeänä vuodenaikana kevyen liikenteen onnettomuusriskit jopa kaksinkertaistuvat, ja siksi pimeässä liikkuvan jalankulkijan pitää parantaa omaa näkyvyyttään heijastinta käyttämällä. Lähivaloilla ajava autoilija huomaa heijastinta käyttävän jalankulkijan sata metriä aikaisemmin kuin ilman heijastinta kulkevan. Kaukovaloilla heijastin taas näkyy jopa 300 metriä aikaisemmin.

 

Heijastimen merkitys lapsille

Heijastin on erityisen tärkeä suojavaruste lapsille. Lapsen näkökenttä on kapeampi kuin aikuisella, ja heidän vaikeampi on arvioida auton etäisyyttä, sen nopeutta ja äänen suuntaa oikein. Lasten impulsiivisuus voi aiheuttaa arvaamattomia vaaratilanteita, ja niiden ennakointi tuottaa hankaluuksia autoilijoille. Myöskään liikennemerkit eivät ole vielä tuttuja lapsille. Lisäksi autoilijoille lapsen pieni koko aiheuttaa havaitsemisongelmia, joten heijastimen tärkeys korostuu tässäkin suhteessa.

 

Koulut voivat ilmoittautua heijastinpakettien vastaanottajiksi ottamalla meihin yhteyttä. Ilmoita kuinka monta heijastinta tarvitsette ja heijastimien malli (liivit ja jousiheijastimet). Myöhemmin ajankohtaista tarvetta ei myöskään kannata unohtaa, koska heijastimia tarvitaan aina lisää syksyllä, kun uudet ekaluokkalaiset aloittavat koulutiensä.

Yritykset voivat ostaa kauttamme kouluille heijastinpaketteja lahjaksi, jolloin heidän logonsa tulee näkyville verkkosivujmme yhteistyökumppanit -osioon. Lisäksi tilauksen mukana menevässä saatteessa mainitaan sitä sponsoroineet yritykset. Toivomme yrityksien auttavan etenkin oman lähialueensa kouluja.

Yksityishenkilöt voivat myös liittyä liivijengiimme osallistumalla Facebookissa keskusteluihin ja pääsämellä sitä kautta arvontoihin. Jos et malta odottaa saavasi liivejä arvonnan tai lapsesi koulun kautta, voit ottaa meihin yhteyttä yhteydenottolomakkeella.

Vastaa